Hogyan lesz egy zsemléből „Lkw“?

Gondolatok erről-arról.

Mestered a németet exkluzív nyelvtanfolyamainkkal Magyarországon. Egyedi tanulási módszerek, személyre szabott sikerért. Kezdd el most, és könnyedén elsajátítsd a nyelvet!

Hogyan lesz egy zsemléből „Lkw“?

..hát úgy, hogy belerakunk egy szelet „Leberkäse“-t.

De mibe is rakjuk bele és mit? Nézzük csak. A zsemle ugye : Brötchen, de a Brötle is helyes. Legalábbis Baden-Württenbergben fogják tudni a péknél, mit szeretnél.

Ugyancsak Dél-Németországban  a svábok Weckle-t esznek, egy kicsit távolabb a berliniek pedig Schrippen-t:))))

Természetesen a Bajoroknak is van erre egy saját kifejezésük, ami történetesen Ausztriában is ismert, a jó szomszédság nem elhanyagolható.:) Münchenben tehát Semmeln-t kérj, ha zsemlét szeretnél kapni.

A tipikus német „fast food“, ami egy félórás ebédszünetben is gyorsan hozzáférhető, leginkább a húsboltban vagy pékségben kapható, és egy zsemle, benne valamivel, pl.:

Käsebrötchen, Wurstbrötchen , Schnitzelweckle

,…….és lassan eljutunk az „Lkw“ (Lastkraftwagen = teherautó ) megoldáshoz:)

Egy Weckle benne egy szelet LeberKäse-vel = LeberKäseWeckle, vagyis Lkw:). Már csak egyet kell tisztázni:  mi a Leberkäse? Szó szerinti jelentése: májas sajt. A valóságban azonban sem nem sajt, se nem májas. A recept részletezésbe most nem mennék bele, de ha kíváncsi vagy, itt utánaolvashatsz. Maradjunk annyiban, hogy húsos, párizsi-típusú, szeletelhető zsemlébevaló.

Megnyugtatásul tehát: nem Te vagy rossz helyen, ha valaki a péknél vagy a húsos pultnál  Lkw-t rendel. Ne érezd magad furcsán. Ő csak egy LeberKäseWeckle-t szeretne:)

 

Veled is előfordult már, hogy azt hitted, Te vagy rossz helyen? Küldd el nekünk a Te sztoridat, szívesen megosztjuk!

Üdvözöllek!
Örülök, hogy itt vagy! Hozzád hasonlóan én is bejártam a nyelvtanulás kálváriáját, ami nálam szerencsére “happy end”-del végződött. Bővebben rólam itt olvashatsz.

Üzenet
Ha kérdésed, ötleted van, vagy szeretnéd Te is elmesélni a sztoridat, írj nekünk!

Ajánlás!

A DeutschAktiv Youtube csatornán a némettanulásodat támogató vidókat találhatsz.  Várunk ott is szeretettel!

A “Lépésről-lépésre” oktató anyagaink egyszerű, a magyar gondolkodáshoz igazított magyarázatokkal egyedülálló megoldást kínálnak.

Köszönet!

Ha tetszett a cikk, vagy hasznosnak tartod, hálásak vagyunk egy megosztásért!

Kiváncsi vagy?

Szívesen informálunk a megújuló lehetőségekről és a tanulást segitő anyagokról.

Kapcsolat