Mennyi idő alatt lehet megtanulni németül?

Gondolatok erről-arról.

Mestered a németet exkluzív nyelvtanfolyamainkkal Magyarországon. Egyedi tanulási módszerek, személyre szabott sikerért. Kezdd el most, és könnyedén elsajátítsd a nyelvet!

Mennyi idő alatt lehet megtanulni németül?

Egy kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, aki németül tanul. Legszívesebben átugornánk azt a néhány hónapot, vagy évet… vagy lehet, hogy éveket? Mégis meddig tart, mikor tudok már folyamatosan beszélni és válaszolni, ha kérdeznek? – kapom gyakran a kérdést.

Természetesen ez az idő eltérő lehet az egyén szintjétől és az elérni kívánt céltól függően.

Ha már beszélünk egy másik idegen nyelvet, akkor az átjárás könnyebb lehet a német nyelvvel kapcsolatban. Ugyanakkor, ha teljesen új nyelvként tanuljuk, akkor több időre lehet szükségünk, hogy megszokjuk az új kifejezéseket, nyelvtant és a kiejtést.

Ha lehetőségünk van gyakorolni és alkalmazni a tanultakat valódi német nyelvű környezetben, akkor ez felgyorsíthatja a tanulási folyamatot. Amennyiben azonban kevés módunk van a gyakorlásra, akkor tovább tarthat, mire elérjük a kívánt szintet.

Nem elhanyagolható az sem, hogy mennyire aktuális számunkra a „tanulás” tevékenysége? Most jöttünk az egyetemről, ahol ez napi rutin volt, vagy eltelt már esetleg akár 20-30 év is azóta, hogy utoljára ültünk az iskolapadban.

Több tanulmány is készült már ezen a területen, ahol azt kutatták, hogy mennyi időráfordítással lehet különböző nyelveket egy bizonyos szinten (B2) megtanulni. Ez az a nívó, ahol már a tanuló probléma nélkül kommunikálni tud az anyanyelvűekkel, megérti az elhangzottakat és megérteti magát. A kutatásokat összefoglalta a Goethe intézet, és ezt közétette. A befektetett időt tanítási órában jelölte meg.

Alapszint (A1-A2)

Középfok (B-B2

Felsőfok (C1-C2)

A1– A tanuló egyszerű mondatokkal meg tudja magát értetni, amennyiben a beszélgetőpartner lassan és tagoltan beszél, illetve segítőkész.

A2 – Egyszerű nyelvi kifejezőeszközökkel tud a tanuló magáról és a környezetéről beszélni és a legalapvetőbb igényeit ki tudja fejezni.

A1 : kb. 100 – 120 óra
A2 : kb. 120 óra

kb. 220 – 240 óra

B1- A tanuló be tud a tapasztalatairól, eseményekről számolni. Céljait, vágyait el tudja mondani. Véleményt tud formálni, illetve azt megindokolni.

 B2 – A tanuló olyan folyékonyan és spontán tud beszélni, hogy a kommunikáció egy anyanyelvű beszélgetőpartnerrel probléma nélkül lezajlik. 

B1 : kb. 160 óra
B2 : kb. 250 óra

kb. : 410 óra

C1 – A tanuló különböző témájú hosszabb, igényes szövegeket megért, összefüggéseket, közvetített tartalmat felismer.


C2
– A tanuló mindent ért, amit hall és olvas. Igényesen fogalmaz, és folyékonyan beszél.

 

C1 : kb. 200 -250 óra
C2 : kb. 200 -250 óra

kb.: 450-500 óra

Fontos megjegyezni, hogy a nyelvtanulás tartós folyamat, és nem csak egy időszak. Az időbeosztásunkat és a kitartásunkat függvényében előbb vagy utóbb, de elérhetjük a célunkat, és folyékonyan beszélhetünk németül.

Ehhez kívánok mindenkinek sok sikert és kitartást!

Üdvözöllek!
Örülök, hogy itt vagy! Hozzád hasonlóan én is bejártam a nyelvtanulás kálváriáját, ami nálam szerencsére “happy end”-del végződött. Bővebben rólam itt olvashatsz.

Üzenet
Ha kérdésed, ötleted van, vagy szeretnéd Te is elmesélni a sztoridat, írj nekünk!

Ajánlás!

A DeutschAktiv Youtube csatornán a némettanulásodat támogató vidókat találhatsz.  Várunk ott is szeretettel!

A “Lépésről-lépésre” oktató anyagaink egyszerű, a magyar gondolkodáshoz igazított magyarázatokkal egyedülálló megoldást kínálnak.

Köszönet!

Ha tetszett a cikk, vagy hasznosnak tartod, hálásak vagyunk egy megosztásért!

Kiváncsi vagy?

Szívesen informálunk a megújuló lehetőségekről és a tanulást segitő anyagokról.

Kapcsolat