Hogy jön ide most a “kolbász”?

Gondolatok erről-arról.

Mestered a németet exkluzív nyelvtanfolyamainkkal Magyarországon. Egyedi tanulási módszerek, személyre szabott sikerért. Kezdd el most, és könnyedén elsajátítsd a nyelvet!

Hogy jön ide most a "kolbász"?

Jártál már úgy, hogy egy német anyanyelvű kedves kollégával vagy szomszéddal való beszélgetés közben olyan kifejezést hallottál, amit az Istennek sem tudtál beilleszteni a témába?

Utána akartál nézni, de mire szótár közelébe kerültél, addigra elfelejtetted. Velem számtalanszor előfordult. Egy ilyen tipikus kifejezés volt: Mir ist es Wurst.

Egy téli hólapátolás alkalmával szóba elegyedtem a szomszéd nénivel. Elbeszélgettünk – már ha azt beszélgetésnek lehet nevezni – az időjárásról és a hóesésről. A szókincsem meglehetősen szűkös volt, de tudom, hogy nagyon igyekeztem.:) Majd egyszer csak elhangzott az a bizonyos kifejezés: Mir ist es Wurst.

Annyit már tudtam, hogy a “Wurst” kolbászt, virslit vagy valami ilyesmit jelent, de valahogy nem tudtam beilleszteni a beszélgetésünkbe. Hogy jön ide most a „ kolbász“???? – gondoltam. Teljesen elbizonytalanodtam, pedig már azt gondoltam, egész jól eltársalogtunk.:)

Azóta persze tudom, hogy ennek a kifejezésnek a kolbászhoz semmi köze, főleg nem az igazi magyar csípős gyulaihoz:)))

Hogy te ne lepődj meg, ha ezeket hallod, összegyűjtöttem néhány kifejezést ezzel a jelentéssel:

 Nekem mindegy!!!!

  • Es ist mir gleichgültig.
  • Mir ist es egal.
  • Das ist mir Latte.
  • Es ist mir Wurst.
  • Es ist mir so lang wie breit.
  • Es ist mir einerlei.
  • Es ist mir Jacke wie Hose.
  • Es ist mir Schnurz(e).
  • Es ist mir Schnuppe.

Biztos vagyok benne, hogy mindekivel megesik hasonló sztori. Küldd el nekünk üzenetben a Te történedet, szívesen közzétesszük!

Üdvözöllek!
Örülök, hogy itt vagy! Hozzád hasonlóan én is bejártam a nyelvtanulás kálváriáját, ami nálam szerencsére “happy end”-del végződött. Bővebben rólam itt olvashatsz.

Üzenet
Ha kérdésed, ötleted van, vagy szeretnéd Te is elmesélni a sztoridat, írj nekünk!

Ajánlás!

A DeutschAktiv Youtube csatornán a némettanulásodat támogató vidókat találhatsz.  Várunk ott is szeretettel!

A “Lépésről-lépésre” oktató anyagaink egyszerű, a magyar gondolkodáshoz igazított magyarázatokkal egyedülálló megoldást kínálnak.

Köszönet!

Ha tetszett a cikk, vagy hasznosnak tartod, hálásak vagyunk egy megosztásért!

Kiváncsi vagy?

Szívesen informálunk a megújuló lehetőségekről és a tanulást segitő anyagokról.

Kapcsolat